Assalamualaikum
Sekarang sudah tiba musim buah-buahan dan yang paling seronok bila dapat makan buah free, jika ada saudara-mara atau kawan-kawan yang ada dusun buah-buahan masa ni lah masa terbaik untuk bertandang ke rumah mereka :D ibu dan keluarga pasti akan pulang ke kampung bila musim buah sebab jika kami tak balik membazir buah-buah tu tak ada siapa nak makan....
Ibu paling gemar buah durian, rambutan, manggis dan duku (duku di kampung tak sama dengan buah dokong atau langsat kat sini). Anak-anak ibu paling suka rambutan dan manggis, sekarang (masa menulis ini) harga rambutan dan manggis masih mahal sekitar RM6 - RM8 sekilo sebab pokok baru berbuah, tunggu 3-4 minggu lagi pasti harga akan jatuh sekitar RM2 - RM4 sekilo.
Balik kampung! makan buah rambutan dan manggis sepuasnya, kalau tak juga puas bawa ke sini, masuk dalam guni atau dalam kotak supaya buah tak cepat rosak. Syukur kita duk kat negara Malaysia ni banyak buah-buahan tempatan yang mungkin sukar didapati di negara lain kalau adapun harganya sudah tentu mahal berganda-ganda.
Di kawasan ibu tinggal ini banyak dusun buah-buahan, jadi tidak lar terlalu mahal, hari Sabtu lepas ibu tempah buah durian dan rambutan dengan pakcik depan jalan mengadapa rumah kami ni, durian memang sedap isinya fresh sebab baru jatuh dari pokok, jika beli di tepi jalan kadang-kadang durian yang sudah lama dan isinya sudah lembik.
Bila durian banyak, tanak pulut makan dengan durian, cara kami makan pulut dengan santan, gula dan isi durian, fuh heaven!
picture credit here
Biasanya ditambah dengan sedikit gula untuk menanbah perisa (kan orang Terengganu suka makan manis-manis) tapi ibu makan tanpa gula sebab durian sudah cukup manis bagi ibu.
Panggilan orang kampung mari kito pakat kelik kampung weh.... rugi ni kalu tok balik buleh make buwoh banyok biar se'eh perut.. hehe
kalau mak saya letak santan letak garam.sama dgn pulut.tanak pulut dgn garam sket.sebab durian dah manis..cantiknya durian tu kak wan..kuning je..mesti best ni
ReplyDeletewat terliur jah tengok pulut & dughyen tu.
ReplyDelete1st time tinggal komen walaupun dah lama jd follower Ibu.
ReplyDeleteMemang sedap tak hingat lah makan durian dengan pulut ni, kalau org belah2 Taiping cakap ni "pulut derian".
Baru tau org Pantai Timur pun makan pulut durian. Satu Malaysia.
amirah,
ReplyDeletemmm akak pun masak sanan letak garam sket... bagi tak muak, baru bule makan banyak :D
Nur,
ReplyDeleteKalu terliur benar mai lar jale umoh saya ni.... sini banyok woh durian...
AJ Edrez,
ReplyDeleteMemang 1 Malaysia kita... agak2 org sabah sarawak ada makan pulut durian jugak tak? ;)
aik musing buwoh ke lening? buoh klape sawik banyok aaa, buoh nyo pung payoh nok cari....
ReplyDelete