Dec 7, 2009

Sains... Science


Sains dan kehidupan memang tidak dapat dipisahkan, jika dipisahkan maka pincanglah sains musnahlah kehidupan (ini lagu dan irama). Secara umumnya, sains boleh didefinisikan sebagai ilmu yang dihasilkan melalui cerapan (iaitu analisis dengan menggunakan panca indera) serta fahaman yang lahir daripadanya. Ia juga boleh diertikan sebagai huraian secara sistematik tentang fenomena tabii atau alam semula jadi. Huraian secara sistematik melibatkan penggunaan intelek di samping kaedah yang dapat diukur (quantitative).
Sains mengikut Encarta Encyclopedia ialah, “Systematized knowledge in any field, but applied usually to the organization of objectively verifiable sense experience” Ia bermaksud, “Sains dalam skop yang luas bermaksud ilmu-ilmu yang diperoleh secara sistematik berdasarkan pengalaman deria yang dapat dibuktikan secara objektif”
Islam memberi kebebasan kepada para saintis untuk mengkaji, namun ia menyedari keterbatasan intelek yang dimiliki manusia. Justeru, sains Islam menjadikan wahyu sebagai sumber rujukan yang tertinggi. Dalam erti kata yang lain, dalam Islam, wahyu mengatasi akal kerana wahyu datang daripada kuasa tanpa batas sedangkan akal terbatas. Sains tidak boleh mengatasi wahyu. Apa-apa konklusi yang bercanggah dengan dasar-dasar wahyu dianggap sebagai konklusi sains yang salah dan apa-apa yang selari dengannya bolehlah diterima. Dalam hal ini Allah berfirman dalam surah al-Jathiyah ayat 20, “Al-Quran ini adalah pedoman bagi manusia, petunjuk dan rahmat bagi kaum yang meyakini.”
Justeru, sains dalam Islam ialah sains yang berkonsepkan tauhid. Sains dalam Islam tunduk kepada prinsip-prinsip yang ditetapkan Allah melalui rasulnya. Sains dalam Islam tunduk kepada al-Quran.

Dalam Islam, sains mempunyai matlamatnya. Matlamat jangka pendek ialah mengenali hakikat kejadian alam serta manusia dan memanfaatkan ilmu itu untuk kebaikan semua. Sebagai contoh, melalui sains kita mengetahui bahawa seks kromosom lelaki menentukan jantina bayi, kejadian bayi bermula dengan persenyawaan antara sperma lelaki dan ovum wanita, kejadian bumi berlaku selepas kejadian bintang-bintang di langit dan yang seumpamanya. Namun akhirnya yang menjadi keutamaan ialah matlamat jangka panjang iaitu mengagungkan dan membesarkan Allah. Hal ini terserlah dalam surah al-Mukminun ayat 14 yang bermaksud, “Kemudian Kami menjadikan benih nuthfah itu alaqah. Kemudian daripada alaqah Kami jadikan mudghah. Kemudian daripada mudghah Kami jadikan tulang dan Kami tutup tulang itu dengan daging. Kemudian Kami jadikannya makhluk berbentuk lain. Maha suci Allah, sebaik-baik Pencipta.” Perhatikanlah ayat ini dengan baik. Selepas Allah menceritakan fasa-fasa kejadian bayi (dan hal ini dapat disahkan oleh sains), Allah mengakhiri ayat itu dengan ungkapan, “Maha suci Allah, sebaik-baik Pencipta.” Inilah matlamat asasi sains, iaitu untuk mengagungkan Allah.


Ini kisah sains yang dipelajari oleh anak kecil iaitu menghasilkan belon sabun. Caranya sangat mudah dengan menggunkan bekas kecil (ibu guna MAB hehe sebab bekasnya cinonet) masukkan sabun dan sedikit air, tutup bekas dan goncangkan macam main masak-masak juga. Pemegangnya ibu gunakan plastik yang diikat pada beg plastik supit ghokghak yang beli kat Mydin, elok aja bentuk bulat di depannya memudahkan air sabun melekat dan terbentuk belon bila ditiup.

 
 

Selaku pemerhati penyorak dan penjerit bebas

Jika anda peminat sains dan suka mencari dan membaca artikel berkaitan sains, sila ke MajalahSains.com terdapat banyak info yang berguna di sini.

7 comments:

  1. creatif... comel jerk si pemerhati tu..

    ReplyDelete
  2. keagungan alquran ni mmg hebat
    bnyak rahsia sains blom diterokai lg!!

    ReplyDelete
  3. begitulah ilmu & kuasa Allah swt..xakn de kesudahan dlm mencari ilmu.teroka dn terus teroka..

    ReplyDelete
  4. joegrimjow.. betul byk yg belum diterokai

    ya rosma, kuasa Allah seluas yang tidak dpt dihitung.

    ReplyDelete
  5. Artikel yang menarik kak :-)

    Huhu bidang/subjek Sains memang subject Favourite AJ masa alam sekolah dulu. Pelajar cemerlang kat sek. Just kenangan lama aja. Kat mana r kenkawan lama skunk. Masing2x dah mengikut haluan masing-masing. huhuhu :-)

    ReplyDelete
  6. AJ,
    Semasa d sekolah sains antara pelajaran yang menyeronokkan kerana sains ada di sekeliling kita.
    Cari dlm facebook mesti ramai kawan2 sek boleh jumpa :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails