Sep 6, 2010

Nak Jadi Ustaz

Berkat Ramadhan, walaupun Hakim belum lagi puasa penuh tahun ini, paling lama puasa pun bertahan sampai jam 2 petang sahaja.

Solat setiap hari, biasanya Maghrib, Isyak (plus solat Tarawih) dan Subuh. Maghrib hakim akan ikut abah solat tapi bacaannya lebih kuat daripada abah :D. Kadang-kadang dia yang dulu rukuk dan sujud sebelum imam.

Bila azan Isyak, hakim akan cepat-cepat ambil wudhu' dan memakai kopiah sebagai persediaan untuk ke surau. Bangun sebaik terdengar azan Subuh atau bila terjaga dan terus ke bilik air untuk berwudhu dan mengikut abah solat berjemaah di surau.

Semalam waktu berbuka bersama hakim cakap dengan ibu "Ibu nanti Hakim nak jadi ustaz lah, hakim cakap depan semua orang dengar"

Ibu agak hakim mesti terpegun bila mendengar ceramah/tazkirah yang selalu didengarnya di surau walaupun mungkin tidak faham sepenuhnya tapi dia seolah kagum dengan ustaz yang berceramah di depan dengan semua hadirin/jemaah mendengar dengan tekun.

Ibu tidak kisah hakim hendak jadi apa, asalkan pekerjaan itu baik dan berfaedah untuk diri sendiri dan masyarakat sekeliling. Jika hakim menjadi hafiz lagi ibu suka.

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails