Jun 9, 2013

Ibu Yang Rindu....


8 Jun 2013

Rindu

Malam ini kami kekurangan seorang ahli keluarga, abang Hakim tidur di hutan. Dia mengikut jiran kami 'camping'. Sebenarnya sudah beberapa kali Hakim minta untuk ikut sama pergi ke hutan, cuma kami yang tidak benarkan. Memandangkan sekarang cuti sekolah, kami benarkan Hakim ikut dengan beberapa syarat. Kami doakan Hakim belajar sesuatu dari pengalaman ini.

Rindu.....

Ibu juga belajar sesuatu, rupanya begini perasaan bila rindu pada anak, ianya tidak sama seperti anak ke sekolah apabila kita tahu anak tidak bermalam bersama kita. Ianya seperti rindu pada anak ketika mula-mula bekerja selepas habis pantang... 

Perasaan rindu seorang ibu lebih perit daripada rindu seorang anak pada ibunya (ini yang ibu dapat rasakan tika ini). Tiba-tiba ibu teringat pada mak ibu di kampung, bersalah pula rasa bila tidak balik kampung cuti sekolah ni. Ikutkan hati memang mahu terbang terus sampai ke kampung... rindunya Allah sahaja yang tahu. 


Salah Bayar

Taman kami mengadakan ceramah Isra' Mikraj pagi tadi, abah, Aiesyah dan Umar sahaja yang pergi, ibu kena pergi ke PASTI, gotong-royong bersihkan sekolah. Maklum sahaja sudah 2 minggu ditinggalkan. Sekejap sahaja masa berlalu, lusa sekolah akan dibuka seperti biasa. Ikutkan mahu cuti lagi 2 minggu boleh? Ibu je lah cuti, anak-anak kena sekolah.... hihihi

Semalam ada gangguan Internet di rumah, ada rakan FB yang order Ebook Super WAHM dan Jana Wang Di Rumah terpaksa ibu minta tolong cikpuan Masayu selesaikan. Alhamdulillah terima kasih Mas atas budi baikmu!

Agak lucu apabila ibu cek semula bil pembayaran rupanya, haritu ibu bayar bukan nombor akaun Broadband. Tersalah akaun, nombor telefon lama yang sudah tidak digunakan. Banyak kali ibu telefon Celcom Customer Service... hampa. Sekarang Alhamdulillah broadband sudah boleh digunakan seperti biasa (alahai baru ibu tahu rupanya tempat bayaran bil Celcom tidak jauh sahaja dari rumah ibu ni). Biasa membuat bayaran melalui online sahaja.

Syukur tadi sudah dapat telefon Celcom Center, Alhamdulillah jumlah wang yang tersalah bayar itu akan dipindahkan ke akaun lain yang aktif. Ada hikmah setiap sesuatu yang berlaku.


2 comments:

  1. masa bersalinkan Husna pun sy rindu dgn anak2 yg lain walaupun tidur di hospital 2 mlm je.

    ReplyDelete
  2. Ibu memang begitu kan... Selalu rindu pada anak-anak

    Harapnya bila anak-anak sudah besar mereka juga akan sentiasa merindui kita

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails