Nov 25, 2009

Bagaimana Membuat "Read More .... "

Kali ini saya mahu berkongsi bagaimana untuk mengadakan "Read More.." dalam post entry. Minta maaf kerana terpaksa campurkan Bahasa dan English kerana sesetengah istilah itu lebih mudah difahami menggunakan Bahasa Inggeris. Lucky me if I write this post entry in English because what I need to do is copy and paste, but for some of us they could not get the instruction properly and some 'misunderstanding' happens on their blog templates.
The "Read more..." option (aka "expandable posts") allows you to show a shorter version of a longer post, or a summarized version, in the main page of the blog. The readers can then expand the post to its longer full version in the post-page by clicking the "Read more..." button. This option is great if you have posts that are too long to be shown on the main page.
Sila pastikan template yang hendak digunakan dilabel dengan Expandable Posts barulah template itu boleh berfungsi menggunakan Expandable Posts
Apa yang perlu lakukan ialah mengasingkan post entry kepada dua iaitu;
1. Summary - Untuk diletakkan di bahagian depan blog
2. Full post - post entry anda sepenuhnya

Katakan sekarang anda ingin membuat satu entry baru, anda perlulah ke New Posting kan?, di situ terdapat Compose dan Edit HTML Button, anda perlu klik pada Edit HTML button.



Anda perlu masukkan code html seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, tidak perlu risau kerana code html itu tidak akan kelihatan bila anda di mode Compose.

Tiadakah cara yang lebih mudah?
Sudah tentu ada supaya anda tidaklah perlu memasukkan code html itu setiap kali hendak post new entry. Caranya anda pergi ke Setting dan pilih Formatting, di bahagian bawahnya ada terdapat Post Template, masukkan code html seperti di atas dan Save Setting


Mudahkan? Sekarang bila anda klik new post automatik code html untuk Read More button itu ada.

Bagaimana hendak ubah Read More dengan perkataan yang lain?
Anda perlu ke Layout, Edit HTML pastikan tick pada Expand Widget Templates
Cari perkataan Read More... dan gantikan dengan apa sahaja yang anda suka. Type Ctrl+F untuk memudahkan anda mencari Read More...

Selamat Mencuba!

8 comments:

  1. ilmu baru nih... rosma xupdate papepn ttg blog nih..ape yg senang jer tu la yg dibuat...he3..tq k.wan anie..smt hari raya..

    ReplyDelete
  2. salam.. mcmne nak tau, template yg kita guna ada ke takde? "Sila pastikan template yang hendak digunakan dilabel dengan Expandable Posts barulah template itu boleh berfungsi menggunakan Expandable Posts "

    ReplyDelete
  3. UmiHariZahin; masa nak choose template selalunya akan ada label cth: 3 columns, custom header, expandable post. Juga boleh check dlm html coding ada tak Read More.. bole cuba guna posting yg ringkas tgk jadi ke tidak

    ReplyDelete
  4. oh, mcm tu... nti saya cuba la... terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  5. salam,
    chem buat tapi tak berjaya .. bantu chem

    ReplyDelete
  6. boleh chem... make sure template ada function ni yer.. utk 1st try boleh buat post yg ringkas aja (tulis dlm html mode)

    Cth;

    Selamat Datang
    span id="fullpost"

    Saya ada di sini
    /span

    publish post dan tengok hasilnya...(jgn lupa letak < dan > utk 2 code htm di atas tu yer

    ReplyDelete
  7. sampai skrg, saya cuba byk kali, tetap tak jadi2.. hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails