Dec 5, 2009

Ceritera Kehidupan


Selamat berhujung minggu kepada semua.... pagi ni enak jika masih dibuai mimpi kerana cuaca dingin nak beku pun ada rasanya. Saya macam biasa dengan rutin harian yang tiada kenal 'weekend', hari-hari adalah sama sahaja bagi saya kecuali jika di hari minggu saya ada 'pembantu' yang rajin menolong urusan rumah dan anak-anak, siapa lagi kalau bukan abah mereka. Jika di hari biasa saya tidak sabar-sabar menunggu jam 6 ptg tetapi di hujung minggu saya bersenang hati sedikit terukkan ibu ni? Abah dah sibuk merayau bukan meroyan yer mencari sekolah taska untuk Hakim yang berdekatan dengan rumah baru kami maklumlah tahun depan dah nak masuk 5 tahun. Ramai ibubapa yang hantar anak sedari 4 tahun lagi tapi kami punya pendirian berbeza, biar ibu aja yang menjaga anak sewaktu mereka kecil kerana rumah adalah sekolah pertama anak-anak. Banyak lagi mende yang perlu dibeli dan disiapkan untuk persekolahan Hakim, nampaknya ibu pula yang excited, Hakim pula bila sebut aja sekolah memang suka sangat dan katanya nak pergi sekolah naik bas emmmm... Ada cerita sup tulang, beef steak dan cheese cake di dalam ini, roti Ben10 pun ada juga di sini... jom tengok.

Ni lah dia rupa cheese cake yang saya makan hasil air tangan kakak bekalan dari rumahnya ketika kunjungan Raya Haji baru ni. Memang enak sungguh, masih terasa kelazatan cheese cake ini sampai ke hari ini. Cara nak buatnya senang aja (campak-campak blend-blend bakar-bakar) InsyaAllah saya berkongsi di lain masa yer. Ada 2 jenis topping yang ini strawberry dan bawah nun blueberry.



 
Hat ni saya ambil gambar yang dah makan sket... sebab gambar yang ambil sebelum makan blur kelabu-kelala. Tulang, gear box dan ekor kami buat sup... agak-agak nak letak gambar sebelum proses ekor lembu.. ada yang tak lalu kan. Patutler sup ekor mahal kat kedai nak proses tu susah... walaupun abang yang bersihkan dan saya tolong tengok dan menjerit bila geli hehe.



Ada lebihan daging qurban yang diberi, elok dagingnya.. kami terfikir nak buat steak... isk best nih. Bukan susah pun perap dengan sos black pepper dan sos bbq sket yg dah nak habis. Malam tu kami buat creamy mushroom soup dan black pepper souce juga menggunakan sos black pepper + bawang + black pepper (tumbuk) + butter.. wallaaa.. memang sodap... ada 6.5 ketul steaks yang dibakar (0.5 tu sebab separuh daging huhu) 2 untuk ibu, 2 untuk abah, 2 untuk Hakim dan 0.5 untuk ibu



Ini pula resepi makanan pertama baby Umar, kesian pula bila tengok Umar meronta-ronta sambil menjilat jari kaki bila tengok kami semua makan (ini kisah di hari lain yer bukan waktu kami makan steak itu). Ibu buat sup ayam (lauk nasi kitorang) campur carrot dan cellery, sebelum masukkan garam ibu asingkan sikit untuk di blend dengan nasi untuk santapan Umar.


 
Bila dah siap blend ini lah jadinya.. nampak creamy sangat emmm Aiesyah pula yang terliur. Sebab first time makan jadi Umar tidak lah pandai sangat asyik nak hisap aje.. sekarang dah ok dah, cepat aje rampas apa sahaja di depan mata terus masuk mulut, kertas pun pernah jadi santapan Umar   tengok lah ni.. berebut spoon dengan ibu.




Ini pula gayanya jika Aiesyah dan Hakim makan roti dengan mayonis, macam-macam ibu kena tulis.. dari huruf A sampailah Ben-10 (camana nak lukis Ben-10 dengan mayonis?) hehe... lukis jam nye ajer.. ala yang macam ni ha.


 
Cantik tak ibu tulis? hehe
Dengan siapa ibu nak kena tempah kek Ben10 nanti.. huhu lambat lagi bulan 5 atau 6 tahun 2010. Mesti Hakim ngan Aiesyah excited 


2 comments:

  1. kalau banyak lg daging korban, try wat kebab pulok. sedap jugok.

    ReplyDelete
  2. mmm... sedap tuh.. last piece daging qurban baru jer habiskan masak tgh ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails