Jun 28, 2010

Bukan Manusia je Main Kayu Tiga, Haiwan pun Sama

Ini fakta yer bukan auta... rupanya haiwan pun sama suka main kayu tiga, tidak tahulah manusia ikut haiwan atau haiwan ikut manusia, tapi sains telah membuktikannya

Saintis telah membuat ujikaji terhadap beberapa binatang seperti ikan gapi dan burung puyuh. Ikan Gapi jantan mempunyai warna yang lebih menarik berbanding ikan Gapi betina. Ternyata ikan Gapi betina lebih menyukai ikan Gapi jantan yang telah punya pasangan!


Eksperimen dijalankan seperti ini, 3 balang diletakkan bersusun, balang tengah diletakkan Ikan Gapi betina, balang kiri dan kanan adalah ikan Gapi jantan, Gapi jantan balang kiri lebih menarik berbanding Gapi jantan belah kanan. Ikan Gapi betina menuju ke kiri iaitu kepada Ikan Gapi jantan yang lebih menarik, macam manusia jugakan suka yang hensem saja

Apabila seekor lagi ikan gapi betina dimasukkan ke dalam balang kanan yang ada ikan Gapi Jantan yang kurang menarik, dengan tidak semena-mena ikan gapi betina di dalam balang tengah tadi berpaling tadah dari ikan gapi hensem belah kiri ke balang sebelah kanan. Adakah lelaki yang telah berpunya atau istilah lainnya suami orang itu lebih menarik daripada lelaki bujang yang lebih hensem?

Perkara yang sama juga berlaku apabila kajian dijalankan ke atas burung puyuh. Ini kajian sains ke atas haiwan yang bertindak tanpa akal, itulah yang membezakan manusia dengan haiwan. Patutlah banyak rumahtangga yang berkecai dek orang tengah kan? Manusia sudah tentu tidak akan bertindak seperti haiwan kerana punya kewarasan akal untuk berfikir.


Majalah Kosmik

Ini antara maklumat baru yang ibu dapat dari pembacaan semasa di library minggu lepas. Jujur ibu tidak pernah beli Majalah Kosmik tapi jika ke library memang suka baca, artikel yang menarik maklum sahaja sains dan kehidupan tidak boleh boleh dipisahkan.

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails