Jul 25, 2012

Cara Mudah Dan Cepat Sediakan Lauk Berbuka dan Bersahur

Assalamualaikum, salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa

Bila tiba bulan puasa, kaum ibu antara yang sibuk, pulang saja ke rumah perlu sediakan juadah berbuka, jika tidak sempat masak, singgah sahaja ke bazar ramadhan... pelbagai pilihan makanan ada di sana, tunjuk dan sediakan duit sahaja.

Walaubagaimanapun perlu berhati-hati memilih peniaga dan gerai yang bersih, jangan ada yang terkena keracunan atau cirit-birit.

Pagi-pagi biasanya kaum ibu yang bangun paling awal, sediakan makanan bersahur, kejutkan anak-anak. Ibu-ibu perlu bijak mengatur jadual dan membuat perancangan agar masa tidak terlalu banyak dihabiskan di dapur. 

Antara cara yang boleh dilakukan ibu-ibu untuk menjimatkan masa sediakan juadah berbuka dan bersahur:

Sediakan Lauk SejukBeku


Ini antara cara yang ibu lakukan, masak dengan kuantiti yang banyak (biasanya ibu buat untuk 3 kali makan) masukkan 1/3 lauk ke dalam tupperware, simpan deep freezer. Sangat berguna di saat ibu tidak sempat masak atau kurang rajin untuk masak :)
Keluarkan, biar sekejap... panaskan dan hidang!

Lauk sejukbeku yang ibu biasa buat adalah sup dan kari

Kari ikan tongkol - kegemaran keluarga kami :)

Sediakan Sambal Tumis


Sehari sebelum puasa, ibu masak sambal tumis kosong banyak-banyak, sejukkan dan simpan dalam bekas.... ini memang tahan seminggu walaupun tidak dimasukkan dalam peti sejuk.
Hanya ambil sedikit, panaskan dalam kuali, letak air (jika perlu) dan masukkan sotong, udang, ikan bilis, sayur, atau apa sahaja.... cara senang dan cepat siapkan sambal tumis.


Gambar sambal tumis udang ibu ambil dari sini

Goreng ikan bilis dan simpan.
Ikan bilis goreng atau sambal ikan bilis sangat sedap dimakan bersama sup. Anak-anak suka makan bila ibu masak bubur nasi. Ibu ni memang suka yang cepat dan senang sahaja.


Sediakan serunding atau acar buah
Ibu memang sukakan acar buah, penambah selera makan terutama waktu sahur



Gambar acar buah di ambil di sini

Pes Masakan/Perencah segera
Perencah segera juga membantu ibu-ibu memasak dengan cepat dan senang, walaupun tahun ini ibu belum lagi menempah pes masakan. Pes Masakan Seri Tunjung ibu pernah beli sebelum ini, ada ayam goreng berempah, kari, gulai kuning, sup, dan macam-macam lagi.

Masukkan lauk yang berbaki dalam bekas yang mudah untuk dipanaskan menggunakan oven, jadi pagi-pagi hanya keluarkan dari peti sejuk dan terus masukkan dalam oven. Idea ini daripada ibu-ibu dalam group Mom Without Maid, ibu belum lagi praktiskan sebab rumah kami tiada oven.

Ibu-ibu mungkin ada cara lain boleh dikongsi bersama, share lah di sini ye!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails