Jan 15, 2015

Anak Lapan Tahun Mahu Blog Sendiri


Saya cuma ada seorang anak perempuan buat masa ini. Aiesyah lapan tahun. Beliau ada bakat dalam berbahasa. Aiesyah sudah pandai membaca sejak usianya lima tahun walaupun tidak belajar membaca secara formal. Sejak kecil beliau suka dibacakan buku cerita. Seingat saya hampir setiap hari Aiesyah tidak mahu tidur sekiranya tidak dibacakan buku.

Tidur bertemankan buku adalah perkara biasa. Apabila mahu ke mana-mana, paling kurang satu buku mesti dibawa bersama. Tabiat suka membaca sudah berjangkit kepada abangnya Hakim yang dulu tidak suka membaca.

Aiesyah pernah minta ibu buatkan satu blog untuk dia menulis selepas membaca cerpen Teta Pergi Turki dan Teta Balik Umrah. Terima kasih kepada kawan FB yang menghadiahkan dua buku ini. Nampaknya ibu perlu lakukan sesuatu untuk mengasah bakat menulis Aiesyah pula. Walaupun lancar membaca, Aiesyah belum pandai menulis dengan betul (ejaan), jadi ini adalah medium untuk beliau berlatih. Tahun ini ibu akan banyak dedahkan Aiesyah dengan buku Bahasa Inggeris pula.

Bermula dengan komik Upin-Ipin, Super Safee dan sekarang ibu perkenalkan pula Siri Buku Usahawan Cilik. 

Bagaimana Menggalakkan Anak Suka Membaca?

InsyaaAllah saya kongsikan dalam entri seterusnya. 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails