Feb 21, 2018

Daftar Akaun Tabung Haji di ATM Maybank

Sebelum ini apabila hendak masukkan duit ke Tabung Haji kena pergi ke mana-mana pejabat Tabung Haji, isi borang deposit, ambil nombor, tunggu giliran dan ke kaunter apabila nombor dipanggil.

Ada masa kena cuti separuh hari hanya untuk ke Tabung Haji.

Jadi ini adalah berita baik kepada saya yang jarang ada masa untuk ke bank apa lagi Tabung Haji pada hari bekerja. Servis ini sudah lama, cuma saya yang baru tahu.

Jadi untuk rekod dan makluman kepada anda yang belum tahu bagaimana caa untuk masukkan duit ke Tabung Haji dengan hanya transfer sahaja menggunakan Maybank2U.


1. Daftar Tabung Haji di ATM Maybank

Ini langkah pertama yang kena buat, baru nombor Tabung Haji kita ada dalam M2U.

Caranya, pergi ke mana-mana ATM Maybank. Masukkan kad ATM kemudian masukkan no pin kita sendiri. Kemudian pilih Tabung Haji. Pilih Pendaftaran Akaun Dewasa, masukkan nombor akaun Tabung Haji kita. Selepas itu kena masukkan no siri Buku Tabung Haji pula.

Masa mula-mula nak daftar tak bawa buku, tergendala sebentar. Jadi untuk tidak membuang masa, bawa sekali no siri buku. Nak senang bawa buku terus. :)

Selesai.

Oh ya jika mahu daftarkan akuan anak sekali pun boleh, pilih Pendaftaran Akaun Kanak-Kanak. Akaun kanak-kanak yang mana kita menjadi penamanya. Masukkan no akaun TH dan No Siri Buku TH. Selesai.


2. Buka Maybank2U


Gambar kurang memuaskan, snap guna telefon sahaja.

Kemudian boleh login ke Maybank2U, lihat bahagian transfer, pilih Tabung Haji.

Boleh terus semak baki akaun Tabung Haji kita di sini. Pilih Balance Inquiry.

Inilah kemudahan yang kita perlukan iaitu Fund Transfer. Pilih Maybank to TH Own Account Transfer. Mudahkah setiap kali nak transfer masuk ke TH, klik sahaja.
Akaun anak yang didaftarkan juga akan tersenarai di sini.

Jangan pula keluarkan duit dari Tabung Haji jika tujuan kita daftar untuk penuhkan akaun TH.
Kawal perbelanjaan. Tangguhkan kepuasan. InshaAllah dipermudahkan.

Pendaftaran Haji juga boleh dilakukan di ATM Maybank atau menggunakan Maybank2U. Perasan tak menu ketiga, Hajj Registration. Mudahkan. Tidak perlu lagi buang masa, tenaga dan duit bayar parking untuk ke Tabung Haji.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. Saya doakan urusan kita yang belum lagi mengerjakan Haji dipermudahkan. Amin.

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails