Apr 2, 2018

Trip Satu Hari Ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah, Lanchang, Pahang

Antara lokasi menarik yang boleh diterokai bersama anak-anak adalah di Pusat Konservasi Gajah, Kuala Gandah. Terletak di daerah Lanchang, Pahang. Jika melalui LPT, exit Tol Lanchang. Selepas itu ikut sahaja signboard. Lebih mudah guna aplikasi Google Map, search Kuala Gandah.

Aktiviti di sini bermula jam 1pm dan ke atas. Tayangan video berkenaan bagaimana gajah liar dijinakkan dan dipindahkan ke hutan simpan yang lebih selamat untuk habitat mereka. Melihat persembahan gajah menunjukkan beberapa skil mereka bersama 'mahout'. Ingatkan mereka panggil mahmud :), mahout adalah panggilan untuk pelatih gajah.


Mahout bersama gajah dalam pertunjukan ringkas. Jam 2 petang.

Kami sampai seawal jam 10 pagi. Terdapat papan tanda dan maklumat berkenaan di gajah. Ibu seronok membaca, anak sudah berlari masuk ke kolam hiasan yang belum siap. Masih dalam proses binaan. Ada tandas dan surau yang selesa. Selain itu, terdapat banyak kerusi rehat untuk pengunjung yang punya anak kecil macam kami. Boleh duduk sambil makan bekalan.

Ada cafe di dalam pusat ini. Harganya? Ibu tidak pasti kerana kami tidak makan. Cuma beli aiskrim untuk anak-anak. Harga aiskrim sama sahaja dengan kedai runcit di taman perumahan kami.


Ada kawasan yang kita boleh berikan gajah makan, makanan untuk gajah dijual pada harga RM2 - RM5. Mentang-mentang gajah kuat makan, sehari hampir 100kg makanan diperlukan untuk seekor gajah! Maka berkali-kali ulang beli makanan. Bayangkan berapa banyak makanan yang diperlukan untuk memastikan gajah-gajah di sini cukup makan. Kami dimaklumkan, kos makanan gajah sahaja lebih RM1,000 sehari.


Ada kawasan anak gajah, ada kawasan gajah dewasa. Di sini pelawat akan naik ke atas satu deck, jadi lebih mudah untuk berikan gajah makan di situ.

Tiada bayaran dikenakan setakat ini, pelawat hanya perlu mendaftar dan mendapatkan stiker untuk masuk. Ada borang sumbangan disediakan. Jadi terpulang kepada pelawat untuk memberi berapa sahaja sumbangan untuk proses memindahkan gajah atau memelihara dan memulihara gajah di pusat tersebut.

Rupanya, pelawat boleh meminta untuk dapatkan Tourist Guide sepanjang berada di pusat tersebut dengan bayaran RM50 untuk satu kumpulan. Harga termasuk gambar. Untuk maklumat lanjut boleh dapatkan di kaunter sebelah kaunter pendaftaran. Untuk mandi bersama anak gajah, ada bayaran tambahan diperlukan. RM5 untuk kanak-kanak dan RM10 bagi dewasa.

Antara momen indah anak-anak yang mereka akan ingat. 

Pusat dibuka jam 10 pagi dan tutup sekitar 4.30 petang.

Banyak maklumat berkaitan gajah ada di sini. Explore sepuasnya.Terdapat taman haiwan (petting zoo) yang berdekatan, sekitar 2km. Kami tidak sempat singgah ke situ. Bawa anak kecil, tempat begini sesuai dilawati. Banyak juga maklumat berkitan gajah yang anak-anak dapat. Aiesyah, anak ke-2 ibu minta dia tuliskan blog berkenaan Kuala Gandah. Nanti dah siap, ibu kongsi linknya.

Satu gambar untuk rekod. Ibu dan Ammar tiada dalam gambar.

Jumpa lagi.

Wan Anie
Kuala Gandah
24 Mac 2018

2 comments:


 1. شركة ركن الامثل 0502644550 لخدمات التنظيف ومكافحة الحشرات ورش المبيدات وقسم خاص لتسليك المجارى وكشف تسربات المياه بالمنطقه الشرقيه
  تسعى لخدمتك وتهدف لراحتك نقدم افضل عمليات التنظيف بأجود الخامات والأجهزه اتصل بنا وتمتع بأفضل
  منظر مبهر من نظافة متكاملة نحن افضل شركة نظافة نؤكد التميز ونحترف الآداء شركة ركن الامثل كافضل شركة تنظيف
  نقدم لكم خدماتنا متكاملة ومستواها عالي الجودة إذا أردت أن يكون مقرك متميزاً ويلاحظه زائريك وعملائك اتصل بنا
  وتجد كل تحتاجه من خدمات نحن ندرب طاقمنا على أصول المهنة وكيفية استخدام المعدات والمواد ونعمل بجد واجتهاد لنضمن لك خدمة راقية.


  شركة تسليك مجارى بالخبر
  شركة تسليك مجارى بالقطيف
  شركة مكافحة حشرات بالدمام
  شركة تنظيف مجالس وكنب بالدمام
  شركة تسليك مجارى بالدمام
  شركة مكافحة حشرات بالخبر
  شركة كشف تسربات المياه بالخبر
  شركة كشف تسربات المياه بسيهات وراس تنورة
  شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails