Haritu saya letak resepi laksam, tapi itu bukan yang saya buat, saya salin resepi dari radio dan carik gambar dari en. google. Semalam saya cuba lah buat laksam sendiri..... jadik! tapi resepi tu ada saya ubah sket.
Guna sukatan cawan camni lebih senang... eh
Panaskan perikuk kukus, saya letak daun pandan sikit (optional). bila air mendidih, letakkan acuan laksam. Acuan laksam boleh gunakan talam, tudung periuk atau pinggan yang tahan panas juga. Sapukan sedikit minyak pada bekas acuan, letak adunan laksam tidak terlalu tebal. Kukus sekejap sampai adunan masak dan menggelembung (ni tanda dah boleh angkat)
Angkat dan gulung, mula-mula guna tangan sampai pijar kena panas, lepas tu gulung pakai sudu jer... ahai mudah jer sebenarnya.
Laksam yang telah dipotong untuk dimakan.... taraaa.....
Jom makan! Hakim 3 kali tambah
Bila tengok ikan tumbuk tu teringin pulak nak buat satar atau saghok lada (salok ke saghok... )
Guna sukatan cawan camni lebih senang... eh
4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung (tepung pulut takde, cuba buat ni menjadik juga)
5 cawan air
Gaul semua bahan bagi sebati dah tiada ketulan, biarkan sekejap. Kita buat kuah dulu...
1 paket santan (yang 2.50 tu)
6 ekor ikan selayang
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
2 ulas bawang - ditumbuk (saya guna bawang merah jenis besar yg murah tu, kalau bawang kecil kena lebih)
2 asam keping
Garam secukup rasa
Ikan rebus dulu dengan sedikit air (kalau bakar lebih sedap) ketepi ikan, asingkan tulang dan tumbuk isi ikan
Masukkan santan dalam lebihan air rebusan ikan, dan tambah air sedikit (agaklah dengan laksam yg ada)
Masukkan isi ikan yang ditumbuk, lada hitam, asam keping dan sedikit garam. Tutup api bila kuah masak.
Panaskan perikuk kukus, saya letak daun pandan sikit (optional). bila air mendidih, letakkan acuan laksam. Acuan laksam boleh gunakan talam, tudung periuk atau pinggan yang tahan panas juga. Sapukan sedikit minyak pada bekas acuan, letak adunan laksam tidak terlalu tebal. Kukus sekejap sampai adunan masak dan menggelembung (ni tanda dah boleh angkat)
Angkat dan gulung, mula-mula guna tangan sampai pijar kena panas, lepas tu gulung pakai sudu jer... ahai mudah jer sebenarnya.
Laksam yang telah dipotong untuk dimakan.... taraaa.....
Jom makan! Hakim 3 kali tambah
Bila tengok ikan tumbuk tu teringin pulak nak buat satar atau saghok lada (salok ke saghok... )
sedapnya laksam, tadi ada nampak tapi makan mee goreng, tunggu esok le
ReplyDeleteSusu Badan Online
mm.... memang sedap lagi2 yg saya buat ni hehe
ReplyDeleteisk isk isk... meleleh air liur... saya suka laksam especially original resepi dr trengganu... eh trengganu ke?
ReplyDeletelaksam ni femes di kelantan dan terengganu.... saya memang dari sana, kuah2 bersanan g campur ikan ni memang glemer sana... :D
ReplyDeleteaiseh.. meleleh air liur mlm2 ni...
ReplyDeletekakyong memnag suka sgt laksam.. boleh kata 2 minggu sekali g beli kat makcik kelate yg niaga pasar mlm...
tp kakyong sorg jer la yg melantak.. anak2 langsung tak suka... tu yg teragak2 bila nak buat/masak..
tak best juga kalu buat tapi makan sorang kan? mmm kakyong meh makan saya buat jer... :D
ReplyDeleteNyum..nyum.. sedap laksam yek.. selalu beli kat pasar tak sedap.. so dh lama tak mkn.. mungkin laksam ni sedap klau beli kat tempat asal dia kot.. huhu
ReplyDeletetney,
ReplyDeleteskag banyak yang dijual tu kuahnya tak kick, maklumlah nak jimat santan dan ikan... kalu buat sendiri wat pekat2 dgn ikan yang banyak... bari best
ye ker wan.. klau buat sendiri, kene mkn sorng2 plak.. sbb yg kat umah dorang tak makn..huhu..
ReplyDeletemee tu kalau x buat, ada jual ke kat luar?
ReplyDelete