Siapa yang suka makan laksam.... ni antara breakfast yang mesti makan bila balik kampung. Kalau kat sini susah sket nak cari orang jual laksam pagi-pagi ni, kalau ada pun nak yang betul2 kick dengan citarasa saya ni susah sket. Jom kita kongsi-kongsi resepi laksam
- 800gm air
- 1 sudu teh tepung pulut
Cara-cara
- Gaulkan semua bahan-bahan bagi sebati dan rata (tiada ketul-ketul) jangan terlalu pekat atau terlalu cair
- Panaskan periuk kukus, letakkan adunan laksam dalam talam leper atau tudung periuk yang leper tu..
- Talam atau tudung periuk disapu sedikit minyak taknak bagi melekat
- Kukus sekejap jer, dalam 5-10 minit kut, tengok macam ada gelembung2 tu boleh angkat dan gulungkan laksam.
- Sejukkan dan boleh dipotong untuk dimakan.
- 250ml santan
- 1 sudu besar lada hitam dikisar atau tumbuk halus
- 5 ulas bawang merah dikisar atau ditumbuk
- garam secukup rasa
- asam keping
Cara-cara
- Ikan direbus dulu sampai masak, air asingkan untuk buat kuah.
- Ikan diambil isinya dan diblend/tumbuk dan masukkan dalam kuah.
- Kuah ikan tadi dicampur dengan santan kelapa
- Masukkan bawang, lada hitam, asam keping dan garam
- Tutup api bila kuah masak
Ulaman
- Tauge
- kacang panjang dihiris halus
- Timun batang juga dihiris halus
- Daun Kesum dihiris halus
Letakkan sedikit sambal belacan jika mahu pedas... taraaa....
Laksam
- 500gm tepung beras- 800gm air
- 1 sudu teh tepung pulut
Cara-cara
- Gaulkan semua bahan-bahan bagi sebati dan rata (tiada ketul-ketul) jangan terlalu pekat atau terlalu cair
- Panaskan periuk kukus, letakkan adunan laksam dalam talam leper atau tudung periuk yang leper tu..
- Talam atau tudung periuk disapu sedikit minyak taknak bagi melekat
- Kukus sekejap jer, dalam 5-10 minit kut, tengok macam ada gelembung2 tu boleh angkat dan gulungkan laksam.
- Sejukkan dan boleh dipotong untuk dimakan.
Kuah Laksam
- Ikan Sardin atau selayang (4-5 ekor)- 250ml santan
- 1 sudu besar lada hitam dikisar atau tumbuk halus
- 5 ulas bawang merah dikisar atau ditumbuk
- garam secukup rasa
- asam keping
Cara-cara
- Ikan direbus dulu sampai masak, air asingkan untuk buat kuah.
- Ikan diambil isinya dan diblend/tumbuk dan masukkan dalam kuah.
- Kuah ikan tadi dicampur dengan santan kelapa
- Masukkan bawang, lada hitam, asam keping dan garam
- Tutup api bila kuah masak
Ulaman
- Tauge
- kacang panjang dihiris halus
- Timun batang juga dihiris halus
- Daun Kesum dihiris halus
Letakkan sedikit sambal belacan jika mahu pedas... taraaa....
resepi ni menariknya..
ReplyDeleteboleh la cuba nieda... ;)
ReplyDeleteberbunyi2 perut ini minta di isi laksam.. hihihihi. anie mmg tak letak bawang eh dlm kuah laksam tu? lain org lain resepinya lah kan...
ReplyDeleteletakkkk bawang.. lupa larr.. tq ummumishkah sebab ingatkan hehe
ReplyDeleteikan sardin byk dlm icebox.. dok plan nak buat kuah laksa.. tp bila nampak resepi kuah laksam ni.. terus tergoda.. tp suami tak suka kuah laksam... ishhh, dilema sungguh..
ReplyDeletesaya pun dah lama tak buat laksa... padahal tak susah sangat an kakyong.. bagi tips sikit buat laksa sedap kakyong
ReplyDelete