Apa aktiviti di petang hari sambil menunggu waktu berbuka? Ada yang masih sibuk di dapur siapkan juadah berbuka, ada yang duk baca blog sementara ada masa terluang ni, lebih elok jika diisikan masa yang ada ini dengan membaca buku atau membaca Quran.
Juadah berbuka yang simple sahaja hari ni, ikan merah masak asam pedas (tempoyak letak sedikit sahaja), kacang goreng bersama fishball dan telur serta sambal tempoyak, guna durian fresh (sedap sebab tak masam).
Asal plan nak masak ikan patin masak tempoyak tapi tadi tak ada pula ikan patin, jadi belilah ikan merah, sedap juga dibuat asam pedas.
Inilah asam pedas paling simple di alam semesta;
Bahan-bahan;
- 1 kg ikan merah
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji lada merah
- 4 biji cili api
- 5 cili kering (atau 2 sudu cili boh)
- 2 sudu tempoyak
- 5 tangkai daun kesum
kisar semua bahan di atas kecuali ikan
- 5 tangkai daun kesum
- 2 gelas air
- 2 asam keping
- 1 biji tomato
Cara-cara;
Tumis semua bahan yang dikisar sehingga pecah minyak, naik bau atau sampai lada tu masak...
Masukkan daun kesum, ikan merah, asam keping dan air.
Biarkan sampai mendidih, masukkan garam secukup rasa dan buah tomato dipotong 4
Dan juga kacang goreng
Makan bersama sambal tempoyak (tiada dalam gambar) dan air sirap bandung (juga tiada gambar) anda imagine sendiri yer... Makan buah tamar, buah orange dan apple sebelum menjamah nasi.
Selamat berbuka puasa kepada semua, jangan lupa tarawih malam ini yer...
Malam ke-13: Ia akan datang pada hari Qiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarangkejahatan dan keburukan.
Juadah berbuka yang simple sahaja hari ni, ikan merah masak asam pedas (tempoyak letak sedikit sahaja), kacang goreng bersama fishball dan telur serta sambal tempoyak, guna durian fresh (sedap sebab tak masam).
Asal plan nak masak ikan patin masak tempoyak tapi tadi tak ada pula ikan patin, jadi belilah ikan merah, sedap juga dibuat asam pedas.
Inilah asam pedas paling simple di alam semesta;
Bahan-bahan;
- 1 kg ikan merah
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji lada merah
- 4 biji cili api
- 5 cili kering (atau 2 sudu cili boh)
- 2 sudu tempoyak
- 5 tangkai daun kesum
kisar semua bahan di atas kecuali ikan
- 5 tangkai daun kesum
- 2 gelas air
- 2 asam keping
- 1 biji tomato
Cara-cara;
Tumis semua bahan yang dikisar sehingga pecah minyak, naik bau atau sampai lada tu masak...
Masukkan daun kesum, ikan merah, asam keping dan air.
Biarkan sampai mendidih, masukkan garam secukup rasa dan buah tomato dipotong 4
Dan juga kacang goreng
Makan bersama sambal tempoyak (tiada dalam gambar) dan air sirap bandung (juga tiada gambar) anda imagine sendiri yer... Makan buah tamar, buah orange dan apple sebelum menjamah nasi.
Selamat berbuka puasa kepada semua, jangan lupa tarawih malam ini yer...
Malam ke-13: Ia akan datang pada hari Qiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarangkejahatan dan keburukan.
Sedapnya juadah buka puasa.. :-) Slamat berbuka..n berterawih wan..
ReplyDeletesalam ziarah dari akak..
ReplyDeletetentang nuffnang tu..akak pun tak reti nak kata apa..sebenarnya pengiklan yang pilih blog yang mereka nak iklan barangan mereka.
nuff cuma jadi orang tengah sahaja.
simple lauk tapi lauk camnilah sodap kan.
salam wan. sementara tunggu suami balik terawikh ni, kakchik jalan2 baca entri terkini kawan2. lampu masih merah jadi dengar orang mengaji ajelah sambil tengok2 kan terjemahannya.
ReplyDeletelauk-pauk wan tu simple semesta alam pun nampak sedap la wan. kakchik rasa nak tiru resepi asam pedas wan la nanti. kakchik memang suka jenis yg simple semesta alam ni hehe.
yg lg simple lg sedap nak mkn:)
ReplyDeleteHana,
ReplyDeleteSelamat berbuka dan bertarawih utk Hana juga, terima kasih yer
kak ina kl,
ReplyDeleteterima kasih kak....
rezeki blog ni lah nampaknya...
haah... sodap! dah rasa tadi... :D
salam kakchik,
ReplyDeletesimple semesta alam tapi sedap... hehe senang nak masak, cepat dan sedap (ikut tekak saya ni lar kakchik)
Nur,
ReplyDeletesimple sebab nak masak cepat ajer... hihi
kak wan, asam pedas letak tempoyak?first baru dengar kak
ReplyDeleteamirah,
ReplyDelete1st time dengar, akak biasa buat... hehe
akak memang suka masak ikut suka jer, simple tapi boleh tahan juga sedapnya... hihi (maklumlah family makan x cerewet
woww.. asam pedas bertempoyak.. best..
ReplyDeletemari join GA kakyong
http://www.kakyong.com/2010/08/giveaway-hari-raya-kakyongdotcom.html
x buat n3 pun x per.. as long tinggalkan details di kotak komen n3