Skip to main content

Buku Pengurusan Belanjawan Keluarga

Masih ada yang bertanya, masih ramai yang berminat dengan buku ini. Ibu selak-selak dalam bilik stor, rupanya masih ada berbaki 5 buah Buku Pengurusan Belanjawan Keluarga ini.

Buku PBK ini agak sukar untuk didapati di kedai-kedai buku, melainkan anda dapatkan di Bank Negara itu pun stok yang agak terhad. Buku ini boleh digunakan bila-bila masa, di dalamnya telah dipecahkan kepada bulan dari January hingga Disember dan tiada tahun.

Basic Pengurusan Belanjawan, Pendapatan - (Hutang) dan Simpanan = Perbelanjaan.

Kulit BukuGunakan buku PBK ini untuk ambil berat jumlah hutang yang masih berbaki, berapa peruntukan simpanan bulanan dan budget perbelanjaan.

Siapa cepat dia dapat sebab ada 5 jer pun, buku ini diberikan percuma cuma kena bayar kos penghantarannya. Ibu gunakan Pos Ekspress RM5 dan Buku Wang Saku ini diberikan percuma.


Buku Wang Saku digunakan untuk mencatat aliran tunai setiap hari, membantu kita dalam mengawal wang keluar.

Kepada yang berminat sila email ibu di comellote.corner[at]gmail.com beserta bayaran RM5 sahaja, berikan nama penuh, no. telefon dan alamat untuk penghantaran.

Comments

 1. dah cukup quota ke... nak jugak...

  ReplyDelete
 2. Assalamu'alaikum. Saya Lan. Masih ada ke 5 Buku Pengurusan Keluarga tu? Macam mana nak bayar? Bank-in atau mcm mana?

  ReplyDelete
 3. Mumarridh,
  masih ada dlm simpanan jika berminat email terus pada akak comellote[dot]corner[at]gmail.com

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Teknik Cepat Membaca: Cara Mudah Mengajar Anak Membaca

Hakim mula belajar secara formal semasa usianya 5 tahun, buku Bacalah Anakku digunakan di sekolah dan juga di rumah untuk memperkenalkan anak dengan bunyi sukukata yang mudah mengikut teknik fonetik. Bila di rumah ibu sudah terbiasa mengenalkan anak-anak dengan huruf menyebabkan anak keliru untuk sebut 'a' dengan A atau aaa. Bila anak dihantar ke taska, guru taska tanya Buku Anakku buku ke berapa? Ibu menjawab 'emm 2 ke 3? Isk nampak sangat ibu ni tidak prihatin dengan tahap kemahiran anak sendiri, malu sendiri jadinya. Bukan tidak peduli langsung tapi terlalai dengan kerja seharian (konon sibuk sangat) sampai terlupa nak cek buku anak-anak termasuk iqra'. Mana boleh macam ni? Takkan nak biarkan anak belajar 100% di sekolah dan taska sahaja? Apa yang aku lakukan sebagai ibu di rumah? Sibuk sangat kah? Ibu mula memeriksa bacaan Hakim, mulakan dari buku 1. baru lah ibu tahu bahawa anak ibu lebih kepada menghafal sebab terlalu sedikit latihan. Bila ibu tu

Mengajar Anak Mengenal Huruf Hijaiyah

Set Lengkap Mengajar Anak Kecil Membaca Mengenal huruf hijaiyah adalah perkara asas apabila belajar mengaji Quran. Bila kenal huruf kemudian baru belajar bunyi bacaan mengikut baris. sudah pandai baca baru belajar tajwid.  Sama seperti membaca, sekarang ada kaedah yang mengajar bunyi bacaan dahulu kemudian baru kenal huruf. Sama seperti kaedah fonik dalam Bahasa Melayu. Ibu lebih suka perkenalkan anak-anak dengan huruf-huruf hijaiyah dahulu. Belajar melalui lagu dan kad imbas adalah lebih mudah untuk anak-anak ibu. Contohnya lagu Alif Ba Ta yang banyak ada di Youtube. Ibu muat turun sahaja dan pasang di laptop hampir setiap hari. Bukan untuk anak yang baru belajar, anak yang sudah pandai mengaji pun akan ikut sama menyanyi. Lagu Alif Ba Ta yang mudah dan senang diikuti adalah seperti ini [Klik di sini] Ini yang paling jelas sebutan, jika ada yang lain mohon dikongsi di ruangan komen.  Untuk perkenalkan huruf menggunakan kad imbas, ibu gunakan kad imbas huru

Kenapa Anak Suka Pakai Selipar Terbalik

Biasa tak tengok anak-anak pakai selipar terbalik, macam jadi perkara biasa pada mereka. Aiesyah sekarang ni memang trend pakai selipar terbalik bila ditegur barulah dialihkan selipar, jika tidak macam tu lah dia pakai selipar. Kadang tu bila disuruh pakai betul-betul kita pula yang dimarahnya, dia cakap yang dia pakai tu dah betul, adakah anak usia 2-3 tahun sukar untuk kenalpasti selipar kiri dan kanan? Selipar yang aiesyah pakai sekarang, snap masa baru beli,  sekarang dah takde color pink lagi dah... Ni pulak selipar hakim yang tinggal kenangan,  kena curi kat masjid masa hakim ikut abah solat Jumaat Apa yang ibu perasan bukan selipar sahaja yang terbalik, huruf pun selalu ditulis terbalik, contohnya bila N ditulis seperti U, S pun jadi terbalik. Semalam masa Aiesyah belajar menulis huruf, ibu gelak jer bila tengok A ditulis terbalik iaitu bukaan A di bahagian atas. Mungkin ini salah satu proses pembelajaran anak-anak kan? Dengan cara ini mereka boleh kenalpasti yang mana