Skip to main content

Bacakan Buku Cerita : Cara Mudah Ajar Anak Membaca


Sebelum ini di dalam entri ini, saya ada kongsikan tentang set buku membaca yang saya gunakan untuk anak saya yang sulung (2011) sudah 5 tahun lepas. Anak sulung saya sudah berusia 11 tahun sekarang.

Mengajar membaca perlu dipelbagaikan mengikut kesesuaian anak. Cara setiap anak belajar berbeza. Saya tidak ajar membaca secara formal kepada anak kedua, walaupun begitu anak sudah boleh membaca pada usianya 5 tahun. Saya perhatikan anak kedua saya sangat gemar membaca buku walaupun ketika beliau masih kecil dan masih tidak pandai membaca.

Ya saya gemar membelikan buku cerita kepada anak-anak ketika itu selepas anak sulung saya sudah pandai membaca. Saya silap, sepatutnya saya perkenalkan buku-buku kepada anak sulung saya lebih awal.

Saya perhatikan anak kedua saya pandai membaca selepas melihat blok-blok tulisan. Ini berlaku ketika saya membacakan buku cerita kepadanya. Anak akan minta saya ulang beberapa kali ayat dan mula membunyikan beberapa sukukata yang beliau ingat.

Walaupun anak kedua saya ini mempunyai isu dengan rutin sekolahnya. Semasa usianya 5 tahun, dia hanya sempat ke sekolah 4/5 bulan sahaja. Selebihnya anak di rumah, waktu itu saya aktif menjalankan perniagaan di dalam talian di rumah. Semasa usianya 6 tahun, beliau masih dikira sebagai anak yang mendapat tempat teratas dari sudut membaca dan menjawab soalan.

Jadi jangan sesekali memperlekehkan kemampuan anak. Belikan buku cerita dan bacakan kepada anak-anak walaupun anak masih belum boleh membaca. Jadikan ia sebagai rutin.

Untuk anak yang sudah pandai membaca dan mahu galakkan mereka suka membaca, caranya berbeza. Saya akan kongsikan di dalam entri yang lain.


Sumber google ini

Comments

  1. Hello!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Teknik Cepat Membaca: Cara Mudah Mengajar Anak Membaca

Hakim mula belajar secara formal semasa usianya 5 tahun, buku Bacalah Anakku digunakan di sekolah dan juga di rumah untuk memperkenalkan anak dengan bunyi sukukata yang mudah mengikut teknik fonetik. Bila di rumah ibu sudah terbiasa mengenalkan anak-anak dengan huruf menyebabkan anak keliru untuk sebut 'a' dengan A atau aaa. Bila anak dihantar ke taska, guru taska tanya Buku Anakku buku ke berapa? Ibu menjawab 'emm 2 ke 3? Isk nampak sangat ibu ni tidak prihatin dengan tahap kemahiran anak sendiri, malu sendiri jadinya. Bukan tidak peduli langsung tapi terlalai dengan kerja seharian (konon sibuk sangat) sampai terlupa nak cek buku anak-anak termasuk iqra'. Mana boleh macam ni? Takkan nak biarkan anak belajar 100% di sekolah dan taska sahaja? Apa yang aku lakukan sebagai ibu di rumah? Sibuk sangat kah? Ibu mula memeriksa bacaan Hakim, mulakan dari buku 1. baru lah ibu tahu bahawa anak ibu lebih kepada menghafal sebab terlalu sedikit latihan. Bila ibu tu

Mengajar Anak Mengenal Huruf Hijaiyah

Set Lengkap Mengajar Anak Kecil Membaca Mengenal huruf hijaiyah adalah perkara asas apabila belajar mengaji Quran. Bila kenal huruf kemudian baru belajar bunyi bacaan mengikut baris. sudah pandai baca baru belajar tajwid.  Sama seperti membaca, sekarang ada kaedah yang mengajar bunyi bacaan dahulu kemudian baru kenal huruf. Sama seperti kaedah fonik dalam Bahasa Melayu. Ibu lebih suka perkenalkan anak-anak dengan huruf-huruf hijaiyah dahulu. Belajar melalui lagu dan kad imbas adalah lebih mudah untuk anak-anak ibu. Contohnya lagu Alif Ba Ta yang banyak ada di Youtube. Ibu muat turun sahaja dan pasang di laptop hampir setiap hari. Bukan untuk anak yang baru belajar, anak yang sudah pandai mengaji pun akan ikut sama menyanyi. Lagu Alif Ba Ta yang mudah dan senang diikuti adalah seperti ini [Klik di sini] Ini yang paling jelas sebutan, jika ada yang lain mohon dikongsi di ruangan komen.  Untuk perkenalkan huruf menggunakan kad imbas, ibu gunakan kad imbas huru

Bagaimana Hilangkan Kutu Rambut?

Apakah itu kutu rambut? Kutu kepala adalah serangga kecil yang tidak bersayap yang berwarna kelabu atau coklat. Ianya ialah parasit yang mendapat makanan dengan menghisap darah dari kulit kepala manusia.   Saiz kutu yang baru menetas adalah lebih kurang 1mm (lebih kurang saiz kepala jarum peniti), dan kutu penuh dewasa berukuran sekitar 3mm (kecil sedikit daripada saiz kepala mancis). Kutu kepala mengambil masa antara enam hingga 14 hari untuk menjadi penuh dewasa, kemudian betina akan melakukan hubungan jenis dan melahirkan telur di atas kulit kepala.  Telur, atau 'nit' dalam bahasa Inggeris berwarna putih-kuning. Kadangkala ianya disangkakan kelemumur, tetapi boleh dibezakan sebab ia melekat kepada rambut dan sukar untuk dilucutkan. Telur mengambil masa tujuh hingga 19 hari untuk menetas dan kulit telur melekat tinggal pada batang rambut. Kutu boleh hidup sampai 21 hari, dan betina dewasa boleh mengeluarkan sebanyak 56 telur dalam satu hubungan jenis.