Skip to main content

Rehatkan Badan Segarkan Minda


Apa khabar ibu-ibu hari ini?

Cuti sekolah sentiasa dinantikan oleh anak-anak, belum lagi cuti mereka sudah merancang aktiviti mereka sendiri, paling popular adalah balik kampung. Apa aktiviti ibu-ibu cuti sekolah ini?

Balik kampung bagaikan menjadi aktiviti wajib bila tiba cuti sekolah. Hati ibu ini sangat terikat dengan kampung halaman, nyaman, indah, tenang, paling utama orang tua ada di sini. Rindu dengan mereka, mahu bertemu adik-beradik. Anak-anak pula rindu dengan sepupu-sepupu mereka.

Balik kampung kali ini berbeza sedikit, kami merancang untuk berehat dan bermalam di Peladang Setiu Agro Resort. Lokasinya di daerah Setiu, sekitar 10km dari Bandar Sri Permaisuri. Kelihatan terpencil dan tidak diketahui umum, namun bagi ibu ianya lokasi menarik meluahkan penat lelah, tempatnya nyaman, tenang, jauh dari hiruk pikuk kebisingan kota. 

Kali terakhir ibu ke sini semasa sekolah menengah dulu, berkhemah di sini. Terdapat pelbagai aktiviti menarik seperti flying fox, kayak di tasik, paddle boat dan lain-lain.

Mahu tahu lanjut tentang Peladang Setiu Agro Resort? Datang lah sendiri ke sini.... :)

Sampai sahaja tadi ke sini selepas check in, anak-anak terus menuju ke kolam. Ibu ingin berkayak tapi sudah ditutup jam 5 petang, esok pagi harus turun awal untuk beraktiviti, dan melawat taman mini unggas.

Harga chalet dari RM65 sahaja untuk Standard Room (2 katil single) ada yang RM100 dan RM120 chalet mengadap kolam (pool view).

Entri kali ini tiada gambar huhu, ibu google jumpa fanpage di fb, cuma tidak banyak info di sana. Boleh dapatkan maklumat chalet dan aktiviti yang ditawarkan di sini

Semasa ibu-ibu membaca entri ini, ibu mungkin berada di kolam, berkayak atau bermain paddle boat :)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Teknik Cepat Membaca: Cara Mudah Mengajar Anak Membaca

Hakim mula belajar secara formal semasa usianya 5 tahun, buku Bacalah Anakku digunakan di sekolah dan juga di rumah untuk memperkenalkan anak dengan bunyi sukukata yang mudah mengikut teknik fonetik. Bila di rumah ibu sudah terbiasa mengenalkan anak-anak dengan huruf menyebabkan anak keliru untuk sebut 'a' dengan A atau aaa. Bila anak dihantar ke taska, guru taska tanya Buku Anakku buku ke berapa? Ibu menjawab 'emm 2 ke 3? Isk nampak sangat ibu ni tidak prihatin dengan tahap kemahiran anak sendiri, malu sendiri jadinya. Bukan tidak peduli langsung tapi terlalai dengan kerja seharian (konon sibuk sangat) sampai terlupa nak cek buku anak-anak termasuk iqra'. Mana boleh macam ni? Takkan nak biarkan anak belajar 100% di sekolah dan taska sahaja? Apa yang aku lakukan sebagai ibu di rumah? Sibuk sangat kah? Ibu mula memeriksa bacaan Hakim, mulakan dari buku 1. baru lah ibu tahu bahawa anak ibu lebih kepada menghafal sebab terlalu sedikit latihan. Bila ibu tu

Mengajar Anak Mengenal Huruf Hijaiyah

Set Lengkap Mengajar Anak Kecil Membaca Mengenal huruf hijaiyah adalah perkara asas apabila belajar mengaji Quran. Bila kenal huruf kemudian baru belajar bunyi bacaan mengikut baris. sudah pandai baca baru belajar tajwid.  Sama seperti membaca, sekarang ada kaedah yang mengajar bunyi bacaan dahulu kemudian baru kenal huruf. Sama seperti kaedah fonik dalam Bahasa Melayu. Ibu lebih suka perkenalkan anak-anak dengan huruf-huruf hijaiyah dahulu. Belajar melalui lagu dan kad imbas adalah lebih mudah untuk anak-anak ibu. Contohnya lagu Alif Ba Ta yang banyak ada di Youtube. Ibu muat turun sahaja dan pasang di laptop hampir setiap hari. Bukan untuk anak yang baru belajar, anak yang sudah pandai mengaji pun akan ikut sama menyanyi. Lagu Alif Ba Ta yang mudah dan senang diikuti adalah seperti ini [Klik di sini] Ini yang paling jelas sebutan, jika ada yang lain mohon dikongsi di ruangan komen.  Untuk perkenalkan huruf menggunakan kad imbas, ibu gunakan kad imbas huru

Bagaimana Hilangkan Kutu Rambut?

Apakah itu kutu rambut? Kutu kepala adalah serangga kecil yang tidak bersayap yang berwarna kelabu atau coklat. Ianya ialah parasit yang mendapat makanan dengan menghisap darah dari kulit kepala manusia.   Saiz kutu yang baru menetas adalah lebih kurang 1mm (lebih kurang saiz kepala jarum peniti), dan kutu penuh dewasa berukuran sekitar 3mm (kecil sedikit daripada saiz kepala mancis). Kutu kepala mengambil masa antara enam hingga 14 hari untuk menjadi penuh dewasa, kemudian betina akan melakukan hubungan jenis dan melahirkan telur di atas kulit kepala.  Telur, atau 'nit' dalam bahasa Inggeris berwarna putih-kuning. Kadangkala ianya disangkakan kelemumur, tetapi boleh dibezakan sebab ia melekat kepada rambut dan sukar untuk dilucutkan. Telur mengambil masa tujuh hingga 19 hari untuk menetas dan kulit telur melekat tinggal pada batang rambut. Kutu boleh hidup sampai 21 hari, dan betina dewasa boleh mengeluarkan sebanyak 56 telur dalam satu hubungan jenis.